اسید کلریدریک یک ماده شیمیایی بی رنگ با فرمول H2O:HCl است که بوی تند و متمایزی دارد. از این ماده عمدتا به عنوان ماده اولیه تولید وینیل کلرید یا PVC استفاده می شود. اسید هیدروکلریک، در دسته مواد اسیدی قوی طبقه بندی می شود و می تواند در صورت تماس با پوست، آسیب جدی ایجاد کند.
ساختار اسید کلریدریک
اسید هیدروکلریک ساده ترین ماده اسیدی بر پایه کلر است که حاوی آب می باشد. این ماده از کلرید هیدروژن و آب و انواع دیگر گونه های شیمیایی از جمله یون های هیدرونیوم و کلرید تشکیل شده و به عنوان یک معرف شیمیایی مهم و ماده شیمیایی صنعتی که در درجه اول برای تولید پلی وینیل کلراید برای پلاستیک کاربرد دارد، شناخته می شود.
اسید هیدروکلریک چگونه کشف شد؟
اسید کلریدریک توسط جابر بن حیان در حدود سال ۸۰۰ میلادی کشف شد. اسید هیدروکلریک از نظر تاریخی اسیدوم سالیس، اسید موریاتیک و روح نمک نیز نامیده می شد زیرا از نمک سنگ و ویتریول سبز یا همان سولفات آهن (II) (کشف شده توسط باسیلیوس والنتینوس در قرن ۱۵) بدست می آمد و بعداً از مواد شیمیایی مشابه مثلا نمک و اسید سولفوریک (که توسط یوهان رودولف گلابر در قرن هفدهم کشف شد) تولید شد.
اسید هیدروکلریک خالص اولین بار به طور رسمی در قرن شانزدهم توسط لیباویوس معرفی شد. بعدها شیمیدانانی مانند گلابر ، پریستلی و دیوی در تحقیقات علمی خود از آن استفاده کردند.
اگر حدود ۶۰ درصد یا کمتر در محلول اسید کلریدریک آب وجود داشته باشد، این اسید به گاز تبدیل می شود، مگر اینکه تحت فشار بوده یا سرد شود.
کاربرد های اسید کلریدریک در صنعت نفت و گاز
سالانه حدود ۲۰ میلیون تن اسید کلریدریک در سراسر جهان تولید می شود. همچنین به طور طبیعی در اسید معده نیز تولید می شود. از مهمترین کاربردهای اسید هیدروکلریک در صنعت نفت و گاز می توان به موارد زیر اشاره کرد:
اسیدپاشی در صنعت نفت و گاز
اپراتورهای نفت و گاز تقریباً ۱۲۰ سال است که از تصفیه اسید (اسید پاشی) برای بهبود بهره وری چاه نفت استفاده کرده اند. اسیدی کردن قبل از تمام تکنیک های دیگر، از جمله شکست هیدرولیکی که تا اواخر دهه ۱۹۴۰ توسعه نیافته بود، انجام می شد. با این حال، تا اوایل دهه ۱۹۳۰، استفاده از اسیدپاشی به دلیل فقدان بازدارندههای موثر که از خوردگی اسیدی لولههای فولادی در چاهها جلوگیری می کردند، محدود بود. با توسعه بازدارنده های خوردگی، استفاده از اسیدپاشی در چاه های نفت و گاز گسترش یافت و منجر به استخراج نفت و گاز بیشتر با تحریک چاه ها شد. امروزه اسیدپاشی یکی از پرکاربردترین و مؤثرترین تکنیک های موجود برای بهرهوری (تحریک) چاهها است که در اختیار بهرهبرداران نفت و گاز قرار گرفته است.
تزریق اسید هیدروکلریک به چاه نفت
اسیدپاشی شامل پمپاژ اسید کلریدریک به داخل چاهی است که قادر به تولید نفت و/یا گاز می باشد. هدف از اسیدی کردن چاه، بهبود بهره وری یا استخراج از چاه است. اسید پاشی به سه روش انجام می شود: اسیدشویی، اسید پاشی در ماتریس؛ اسیدپاشی در شکست
اسیدپاشی در ماتریس، به معنای تزریق اسید پایین تر از فشار شکست چاه است در حالیکه اسید پاشی در شکست به معنای تزریق اسید کلریدریک در فشاری بالاتر از فشار شکست چاه است.
هدف از اسید پاشی در ماتریس یا شکست، بازیابی یا بهبود بهره وری چاه نفت یا گاز با حل کردن مواد موجود در چاه حفر شده است که موجب محدود شدن جریان استخراج شده اند. اسید کلریدریک با حل کردن سنگ های خود چاه نیز می تواند به ایجاد مسیرهای جریان جدید برای استخراج نفت یا گاز از چاه کمک کند.
شستشو با اسید کلریدریک
در شستشو با اسید هیدروکلریک، هدف صرفاً تمیز کردن لوله و سوراخ چاه است. شستشوی اسیدی معمولاً با مخلوط های اسید هیدروکلریک (HCl) برای تمیز کردن رسوبات (مانند کربنات کلسیم)، زنگ زدگی و سایر زباله ها که جریان را در چاه محدود می کنند، انجام می شود.
قیمت و خرید اسید کلریدریک
خرید اسید کلریدریک با اهداف مختلفی انجام می شود زیرا کاربرد آن فقط محدود به صنعت نفت و گاز نیست. به عنوان مثال، از این اسید به صورت رقیق شده در مصارف روزمره خانگی، به عنوان عامل رسوب زدایی استفاده می شود. در صنایع غذایی نیز از اسید کلریدریک به عنوان افزودنی غذایی و در تولید ژلاتین استفاده می شود. اسید هیدروکلریک در فرآوری چرم نیز کاربرد دارد. برای استعلام قیمت اسید کلریدریک می توانید با کارشناسان پترو صنعت فیدار رایمند در تماس باشید.
Hi, this is a comment.
To get started with moderating, editing, and deleting comments, please visit the Comments screen in the dashboard.
Commenter avatars come from Gravatar.