تهیه نیزاب سلطانی با مخلوط کردن اسیدهای قوی و یک واکنش گرمازا همراه است که بخارات سمی ایجاد می کند، بنابراین رعایت پروتکل های ایمنی هنگام ساخت و استفاده از این محلول بسیار مهم است:
مواد شیمیایی را زیر هود با هم ترکیب کنید
محلول تیزاب را در حتما زیر هود تهیه کرده و از آن استفاده کنید. از تمیز بودن ظروف شیشه ای مطمئن شوید تا به هیچ آلاینده آلی که موجب واکنش شدید می شود، آغشته نباشد.
ایمنی را رعایت کنید
از عینک ایمنی استفاده کنید.
روپوش آزمایشگاه و دست کش بپوشید.
اگر قطرهای از اسیدهای قوی روی پوستتان ریخت، فوراً آن را پاک کنید و با آب فراوان بشویید.
اگر اسید روی لباس ریختید، فورا آن را پاک کنید.
در صورت استنشاق بخار سمی، بلافاصله به فضای باز بروید.
در صورت تماس با چشم به فوریتهای پزشکی مراجعه کنید.
در صورت بلع، دهان را با آب بشویید و باعث استفراغ نشوید.
هرگونه محلولی را که روی سطح ریخته شده با بی کربنات سدیم یا ترکیبات مشابه خنثی کنید. به یاد داشته باشید، بهتر است یک اسید قوی را با یک باز ضعیف خنثی کنید نه با یک باز قوی .
حداقل میزان مورد نیاز اسید تیزاب سلطانی را آماده کنید
نسبت مولی معمول بین اسید هیدروکلریک غلیظ و اسید نیتریک غلیظ HCl:HNO ۳ برای تهیه اسید تیزاب سطلانی ۳:۱ است. حجم نهایی مورد نیاز برای اکثر کاربردها تنها ۱۰ میلی لیتر است. برای تهیه این حجم، حتما اسید نیتریک را کم کم به اسید هیدروکلریک اضافه کنید و هرگز هیدروکلریک را به اسید نیتریک اضافه نکنید! محلول به دست آمده یک مایع قرمز یا ززردبا بوی کلر شدید است.
باقیمانده محلول را خنثی کنید و دور بریزید
باقیمانده محلول را می توان با محلول بی کربنات سدیم اشباع یا هیدروکسید سدیم ۱۰ درصد خنثی کرد. سپس محلول خنثی شده را می توان با خیال راحت در چاه ضرفشویی ریخت.
پس از تهیه ی اسید تیزاب سلطانی، باید از آن استفاده کنید و محلول را در محلی خنک نگه دارید. محلول را برای مدت طولانی نگهداری نکنید زیرا ناپایدار شده و ممکن است ظرف با به علت فشار بالا بشکند و از آن بیرون بریزد.