صنعت نساجی
الیاف مصنوعی به راحتی با سود مایع رنگ خود را از دست می دهند به همین علت، فرآوری پنبه یکی از بهترین کاربردهای هیدروکسید سدیم در نساجی است.
تصفیه آب
هنگامی که PH در تاسیسات تصفیه آب کمی تغییر می کند، باکتری ها و سایر میکروب ها مانند سل در آب ظاهر می شود. سود مایع به عنوان تنظیم کننده pH، به تنظیم میزان قلیایی آب کمک کرده و از رشد باکتری ها جلوگیری می کند.
صنعت غذا و نوشیدنی
کاربردهای سود سوزآور در صنایع غذایی به طور کلی به چهار دسته زیر تقسیم می شود:
لایه برداری شیمیایی مواد غذایی
رایج ترین کاربرد سود مایع در صنایع غذایی، برای لایه برداری و کنسرو کردن مواد است.
تولیدکنندگان با تغییر غلظت محلول سود سوزآور مورد استفاده و همچنین مدت زمان غوطه ور شدن میوه ها در محلول، زمان و دقت پوست کندن را کنترل می کنند. علاوه بر این، لایه برداری با سود سود سوزآور، اثر اکسیده شدن میوه ها را در معرض هوا کاهش می دهد.
نگهداری مواد غذایی
نگهداری غذا به روش های جلوگیری از فاسد شدن غذا اشاره دارد. برخی از روش ها مانند ترشی کردن، مربا کردن، نمک پاشی و استفاده از سود مایع، محیطی مناسب برای جلوگیری از فساد مواد غذایی ایجاد می کند. مکانیسم نگهداری در روش استفاده از سود سوزآور به این صورت است که هیدروکسید سدیم محیطی قلیایی ایجاد می کند که فعالیت باکتری ها را به شدت کاهش می دهد.
فرآوری مواد غذایی
در بیشتر صنایع غذایی، ظاهر، جنس و طعم و مزه محصولات از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. سود سوزآور اغلب در این رابطه برای افزایش رنگ یا طعم غذا استفاده می شود.
زیتون به دلیل وجود ماده ای به نام اولئوروپین طعم تلخی دارد. استفاده از محلول های قلیایی مانند محلول سود سوزآور می تواند مولکول های اولئوروپئین را تجزیه کرده و تلخی زیتون را کاهش دهد.
از سود سوزآور در تولید چوب شور برای ایجاد تردی و رنگ طلایی استفاده می شود.
در تولید شکلات و کاکائو برای بهبود طعم، رنگ و بافت آن در مقایسه با حالت خام طبیعی از سود مایع استفاده می شود.
همچنین برای غلیظ کردن بستنی و تبدیل آن از حالت میلک شیک به شکل سفت تر و حجیم تر می توان از هیدروکسید سدیم استفاده کرد.
علاوه بر این، سود مایع برای ایجاد رنگ کاراملی در انواع غذاها از جمله نوشیدنی ها و سس ها استفاده می شود.
تیتراسیون در صنایع غذایی
به عنوان یک ماده قلیایی قوی، یکی از مهمترین کاربردهای سود سوزآور در تیتراسیون است که یک روش آزمایشگاهی رایج برای تعیین غلظت محلول ناشناخته است. در این فرآیند، اسید توسط یک محلول قلیایی خنثی می شود که معمولاً هیدروکسید سدیم (NaOH) است.
کاربرد اصلی تیتراسیون در صنایع غذایی تعیین و کنترل میزان اسیدیته، قلیاییت، نمک، قند و سایر محتویات در محصولات غذایی است.
سفید کردن و خمیرسازی با افزودن سود مایع بسیار ساده است. کاغذهای ضایعاتی که با جوهر روی انها نوشته شده، با استفاده از سود سوزآور، کاملا تمیز می شوند. صنعت کاغذ و خمیر، درصد زیادی از تولیدات سود سوزآور را مصرف می کند.