سود پرک یک نمک قلیایی است و به شکل پولک های سفید رنگ است که به آن سودسوزآور نیز می گویند و با نام شیمیایی هیدروکسید سدیم نیز شناخته می شود. شهرت سود پرک به علت خاصیت خورندگی این نمک بر روی بافت های حیوانی و گیاهی است که موجب شده کاربردهای گسترده ای در صنایع مختلف پیدا کند.
سود پرک چیست؟
خواص سود سوزآور
سود پرک یک ماده شیمیایی بسیار خورنده و به شدت تحریک کننده است که باعث سوختگی شدید می شود. این جامد سفید رنگ دارای نقطه ذوب ۵۹۱ K بوده و ترکیبی پایدار به شمار می آید. سود سوزآور دارای طعم تلخ و حالت صابونی است و به هر نسبتی در آب حل می شود. این ترکیب شیمیایی نسبتا در الکل نیز محلول است. ماهیت قلیایی و صابونی آن برای حذف چربی ها کاملا مناسب است و به همین علت به عنوان یک ماده تمیز کننده در صنعت استفاده می شود.
کاربردهای سود پرک
برخی از کاربردهای سود پرک در صنایع مختلف عبارتند از:
تولید کاغذ و خمیر کاغذ: استفاده در فرایندهای خمیر سازی و سفید کردن، جوهر بری از کاغذهای بازیافتی.
تولید مواد شیمیایی و کاربرد آزمایشگاهی: سود سوزآور به عنوان ماده اولیه در تولید حلال ها، الیاف مصنوعی، پلاستیک، سفید کننده، چسب ها، علف کش ها، داروها، رنگ ها و جوهرها مورد استفاده قرار می گیرد. گاهی از هیدروکسید سدیم نیز به عنوان معرف در آزمایشگاه ها استفاده می شود.
تولید سفید کننده، ضد عفونی کننده و شوینده ها: هیدروکسید سدیم میتواند چربی، پیه و روغن های گیاهی را به صابون تبدیل کند و برای تولید صابونها و مواد شوینده ایده آل باشد. تز آنجا که سود سوزآور چربی، رسوبات پروتئینی، چربی ها و روغن را در خود حل می کند، به آب اضافه شده و حرارت داده می شود تا از آن در تمیز کردن تجهیزات فرآیند و مخازن ذخیره سازی استفاده شود. سود سوزآور که به عنوان یک پایه شیمیایی یا سورفکتانت در شوینده ها، پاک کننده های اجاق گاز، و پاک کننده های فاضلاب عمل می کند، انواع چربی ها و رسوبات پروتئینی را به راحتی تجزیه می کند. همچنین از سود کاستیک جهت تولید سفیدکنندهها استفاده میشود. سفیدکنندهها کاربردهای صنعتی و خانگی فراوانی مانند چربی بری و کنترل قارچ و کپک دارند.
در صنعت نساجی: الیاف مصنوعی به راحتی با سود مایع رنگ خود را از دست می دهند به همین علت، فرآوری پنبه یکی از بهترین کاربردهای هیدروکسید سدیم در نساجی است.
تصفیه آب: هنگامی که PH در تاسیسات تصفیه آب کمی تغییر می کند، باکتری ها و سایر میکروب ها مانند سل در آب ظاهر می شود. سود مایع به عنوان تنظیم کننده pH، به تنظیم میزان قلیایی آب کمک کرده و از رشد باکتری ها جلوگیری می کند.
صنایع غذایی و نوشیدنی: استفاده در لایه برداری و کنسرو کردن مواد از رایج ترین کاربردهای سود مایع در صنایع غذایی است. استفاده از سود سوزآور در مکانیسم نگهداری مواد غذایی به این صورت است که هیدروکسید سدیم محیطی قلیایی ایجاد می کند که فعالیت باکتری ها را به شدت کاهش می دهد. همچنین در فرآوری مواد غذایی، سود سوزآور اغلب برای افزایش رنگ یا طعم غذا استفاده می شود.
استفاده های دیگر سود سوز آور درتهیه جوش شیرین، فراوری و کاهش تلخی زیتون، در تولید چوب شور وجهت ایجاد تردی و رنگ طلایی آن، برای بهبود طعم، رنگ و بافت در تولید شکلات و کاکائو، برای غلیظ کردن بستنی و تبدیل آن از حالت میلک شیک به شکل سفت تر و حجیم ترو برای ایجاد رنگ کاراملی در انواع غذاها از جمله نوشیدنی ها و سس ها هستند.
نمونه ای دیگر، استفاده از سود سوزآوربه عنوان یک ماده قلیایی قوی در تیتراسیون است که یک روش آزمایشگاهی رایج برای تعیین غلظت محلول ناشناخته است. در این فرآیند، اسید توسط یک محلول قلیایی خنثی می شود که معمولاً هیدروکسید سدیم )NaOH( است. کاربرد اصلی تیتراسیون در صنایع غذایی تعیین و کنترل میزان اسیدیته، قلیاییت، نمک، قند و سایر محتویات در محصولات غذایی است.
واکنش با فلزات و استخراج فلزات: سود پرک در استخراج آلومینیوم با روش تصفیه بوکسیت کاربرد دارد. سدیم هیدروکسید یا سود سوزآور از جمله موادی هست که در فرایند استخراج فلزات گرانبها استفاده میشود. این ماده به شدت قلیایی است و در تغییر فاز اسیدی و افزایش ph به خصوص در روش سانید به کار میرود.
در ازتباط با رسوب فلزات، سدیم هیدروکسید در تیزاب سلطانی نقش یک رسوب دهنده را بازی میکند با این تفاوت که هر فلزی در تیزاب موجود باشد را رسوب میدهد، بنابراین منطقی است که رسوب زیادی نسبت به سایر موادهای رسوب دهنده داشته باشد. برخی در کنار اوره از سدیم هیدروکسید برای خنثی کردن اسید نیتریک استفاده میکنند که این اشتباه است، چرا که این مواد کلا فاز اسیدی را تغییر میدهد که در تیزاب سلطانی برای رسوب طلا نیازی به تغییر ph نیست.
نحوه بسته بندی و نگهداری سود پرک
- شرایط نگهداری سود پرک :
این ماده شیمیایی در مکانی خشک و خنک و سرپوشیده نگهداری شود دارای تهویه مناسب و به دور از عوامل و مواد شیمیایی ناسازگاز مانند اسیدها نگهداری می شود.
همچنین این ماده به دلیل اینکه جاذب بالای دی اکسید کربن هوا است، در ظروه مقاوم به هوا نگهداری می شود.
سدیم هیدروکسید نسبت به شیشه نیز کمی خورنده است، که میتواند باعث آسیب به شفافیت آن شود یا باعث قفل شدن اتصالات شیشه ای در همدیگر شود. سدیم هیدروکسید نسبت به فلزات متعددی نیز خورنده است مانند: آلومینیوم با تماس با قلیا واکنش نشان میدهد و باعث تولید گاز هیدروژن قابل اشتعال در سطح تماس میشود.شرکت پترو صنعت فیدار رایمند، سود پرک را در کیسه های pp دوجداره با لایه ی داخلی بی رنگ ارائه می نماید. وزن هر ۲۵ کیلوگرم است که به تعداد ۵۰ کیسه در کیسه های جامبو قرار داده می شود.
مقایسه سود مایع و سود پرک
مقایسه سود مایع و سود پرک
شباهت ها:
– فرمول شیمیایی سود مایع و سود پرک NaOH است.
– هر دو در آب قابلیت انحلال پذیری بالایی دارند.
– سود مایع و سود پرک از نظر میزان pH تفاوت چندانی با هم ندارند و PH این دو ماده حدود ۱۲ تا ۱۴ است.
تفاوت ها:
– شکل فیزیکی سود مایع شباهت زیادی به آب دارد یعنی مایعی کاملا شفاف ، بی رنگ و بدون بو است ولی سود پرک به شکل پولکی سفید رنگ می باشد.
– با توجه به این که در سود مایع، مایعات حضور دارند، حداکثر میزان خلوصی برای این ماده، ۵۰ درصد نیز در نظر گرفته شده است. به این معنی که نیمی از حجم آن را آب تشکیل می دهد. البته انواع دیگری از سود مایع با خلوص ۳۰ درصد هم وجود دارد. ولی سود پرک به دلیل از دست دادن آب ، تا خلوص ۹۹ درصد نیز قابل تولید است.
– نحوهی نگهداری این دو ماده نیز متفاوت است. به این صورت که سود پرک را میتوان به آسانی در بستهبندیهایی ذخیره نمود و در زمان نیاز از آن استفاده کرد اما ذخیرهی سود مایع به راحتی سود پرک نیست. سود مایع را نباید به مدت طولانی در معرض هوا قرار داد زیرا تمایل زیادی به جذب دی اکسید کربن از هوا و تغییر ماهیت شیمیایی آن دارد بههمین دلیل، معمولاً اکثر صاحبان کسبوکارها ترجیح میدهند که از سود سوزآور جامد استفاده نمایند.
– سود مایع در تانکرهای حمل مواد شیمیایی حمل شده و در مخازن استیل ذخیره سازی می شود. همچنین می توان آن را در بشکه های ۲۲۰ لیتری نگهداری نمود. ولی استاندارد بسته بندی سود پرک در تمام کشور های جهان ، بسته بندی در کیسه های ۲۵ کیلوگرمی است.
– سود پرک به شکل جامد سفید رنگ و ورقه مانند می باشد که به راحتی در کیسه بسته بندی می شود. سودا پرک به سرعت و با حجم زیاد در آب حل می شود و به نوشابه مایع تبدیل می شود. به دلیل خشک بودن این محصول در صورت تماس با پوست عوارض کمتری دارد.
– بسیاری از مصرف کنندگان از سود مایع در فرآیندهای تولید و کاربردهای خود استفاده می کنند زیرا قیمت آن بسیار کمتر از سود پرک است.
– برای تولید سود مایع در صنعت کلر آلکالی از روش های گوناگونی همچون روش سلول جیوه ، ممبران (غشایی) و … استفاده می شود. حداکثر خلوص تولید سود مایع در این روش ها ، سود مایع ۵۰ درصد است. برای خشک کردن آن نیاز به هزینه انرژی، حمل و نقل و همچنین کیسه و بسته بندی می باشد. بنابراین، قیمت سود مایع ۵۰ درصد ارزان تر از سود پرک ۹۸ درصد خواهد بود.
خرید سود پرک از پترو صنعت فیدار رایمند
پترو صنعت فیدار رایمند فعالانه در تلاش برای ارائه بهترین کیفیت سود پرک به مشتریان خود می باشد. برای ثبت سفارش می توانید با کارشناسان ما در ارتباط باشید