سود پرک یک نمک قلیایی است که به آن سودسوزآور نیز می گویند و با نام شیمیایی هیدروکسید سدیم نیز شناخته می شود. شهرت سود پرک به علت خاصیت خورندگی این نمک بر روی بافت های حیوانی و گیاهی است که موجب شده کاربردهای گسترده ای در صنایع مختلف پیدا کند.
سود پرک چیست؟
خواص سود سوزآور
سود پرک یک ماده شیمیایی بسیار خورنده و به شدت تحریک کننده است که باعث سوختگی شدید می شود. این جامد سفید رنگ دارای نقطه ذوب ۵۹۱K بوده و ترکیبی پایدار به شمار می آید. سود سوزآور دارای طعم تلخ و حالت صابونی است و به هر نسبتی در آب حل می شود. این ترکیب شیمیایی نسبتا در الکل نیز محلول است. ماهیت قلیایی و صابونی آن برای حذف چربی ها کاملا مناسب است و به همین علت به عنوان یک ماده تمیز کننده در صنعت استفاده می شود.
کاربرد سود پرک
هیدروکسید سدیم در دمای اتاق یک جامد کریستالی سفید رنگ و بی بو است که رطوبت هوا را جذب می کند. در ادامه چهار کاربرد مهم هیدروکسید سدیم در زمینه های مختلف را بیان می کنیم:
موارد استفاده از سودپرک در صنعت
کاربرد هیدروکسید سدیم در صابون سازی
کاربرد هیدروکسید سدیم به عنوان پاک کننده خانگی
سایر کاربردهای سود پرک
- سود سوز آور اغلب به عنوان یک عامل پاک کننده و در تهیه جوش شیرین استفاده می شود.
- گاهی از هیدروکسید سدیم نیز به عنوان معرف در آزمایشگاه ها استفاده می شود.
- سود پرک در استخراج آلومینیوم با روش تصفیه بوکسیت کاربرد دارد.
- سود پرک در ساخت فرآورده های نفتی کاربرد گسترده ای دارد و در ساخت خمیر و کاغذ نیز از آن استفاده می شود.
- از آنجایی که سود سوزآور چربی، رسوبات پروتئینی، چربی ها و روغن را در خو حل می کند، به آب اضافه شده و حرارت داده می شود تا از آن در تمیز کردن تجهیزات فرآیند و مخازن ذخیره سازی استفاده شود.
- همچنین از این ماده برای از بین بردن مواد شیمیایی روی سبزیجات و میوه ها، تولید رنگ کارامل، فرآوری کاکائو و شکلات، غلیظ شدن بستنی، فرآوری نوشابه و نرم شدن زیتون ها با خیساندن در هیدروکسید سدیم استفاده می شود.
بسته بندی و حمل سود پرک چگونه است؟
سود سوزآور را معمولا در کیسه های ۲۵ کیلوگرمی یا کیسه های بسیار بزرگ ذخیره و نگهداری می کنند. برای حمل و نقل آن نیز می توان از پالت های چوبی استفاده کرد.
روش تهیه سود سوزآور
فرمول شیمیایی سدیم هیدروکسید NaOH است و در مصر باستان از واکنش سدیم کربنات و آهک هیدراته آن را تولید می کنند. امروزه روش های صنعتی پیشرفته تری وجود دارد که رایج ترین آن فرآیند کلروآلکالی یا اکترولیز محلول آبی سدیم کلرید در سلول غشایی است که در ادامه جزئیات آن را توضیح می دهیم.
در روش کلروآلکالی، الکترولیز محلول آب نمک به منظور به دست آوردن هیدروکسید سدیم انجام می شود.
سلول Castner-Kellner یک مخزن فولادی مستطیل شکل است که در آن تیتانیوم به عنوان آند و یک لایه جیوه در پایین مخزن به عنوان کاتد عمل می کند.
یونیزاسیون محلول آب نمک بر اساس واکنش زیر انجام می شود:
۲NaCl→۲Na++2Cl−
هنگامی که محلول آب نمک با جریان الکتریکی تماس پیدا می کند، یونیزاسیون صورت می گیرد. در نتیجه یون های مثبت و منفی به سمت الکترودها حرکت می کنند. یون های سدیم در کاتد جیوه رسوب کرده و یک آمالگام سدیم تشکیل می دهند. یون های کلر به سمت آند حرکت می کنند و از بالا از سلول خارج می شوند.
واکنش در آند:
۲Cl−→Cl2+2e−
واکنش در کاتد:
۲Na++2e−→۲Na
تشکیل NaOH
سپس آمالگام تشکیل شده به محفظه دیگری به نام دنودر منتقل می شود و در این مخزن با آب شستشو می شود تا محلول هیدروکسید سدیم به دست آید. با تبخیر محلول، هیدروکسید سدیم جامد تشکیل می شود. این فرآیند برای به دست تهیه سود پرک خالص، بسیار کارآمد است.
سفارش سود پرک
برای سفارش محصول میتوانید از طریق فرم زیر با کارشناسان ما در ارتباط باشید: